alles over puppies

Puppy aan de lijn leren volgen

Tot ruim acht weken loopt een pup van nature met zijn baasje (zijn veiligheid) mee. Daarna wordt hij langzaam aan zelfstandiger en krijgt hij de neiging op onderzoek uit te gaan en zich verder van je weg te gaan.

online puppycursus

Het is daarom handig om een pup al voor die tijd te leren met je mee te lopen en niet trekkend en hangend aan de lijn vooruit te lopen. Een goede gewoonte aanleren kost immers minder energie en frustratie dan een verkeerde gewoonte afleren.

Het meelopen - al dan niet aangelijnd, wat van de veiligheid van dat moment afhangt - kun je met de clicker aanleren of door de hond met iets lekkers in de juiste positie te manoeuvreren. Als je de pup aangelijnd hebt, wees er dan attent op dat zo'n lijn echt alleen maar bedoeld is voor de veiligheid en om te voorkomen dat de pup een andere kant op loopt omdat hij daar interessante zaken ziet. Het blijkt in de praktijk best moeilijk om de lijn niet toch te gebruiken om de hond naar de juiste positie te brengen. Heb je daar moeite mee, maak de lijn dan vast aan je broekriem of bind hem om je taille. Dan hou je de controle over de pup zonder dat je onbedoeld op hem inwerkt.

Neem iets lekkers in je linkerhand en als je een riem gebruikt, hou deze losjes in je rechterhand. Je staat tegenover de hond. Laat het dier het lekkers ruiken door het vlak voor zijn neus te houden en loop dan snel achteruit. Als de pup naar je toe loopt, draai je je lichaam een kwart naar rechts waardoor de pup zich automatisch aan je linkerzijde bevindt. Houd het lekkers nog steeds voor zijn neus en doe nog een drietal kleine, snelle stappen. Loopt de pup vlug mee, dan click je, sta je stil en geef je vervolgens het lekkers. Als je dit iedere dag een aantal keren kort oefent (vijf minuten is al lang voor een pup), is de pup binnen een week in staat zo'n vijftien stappen netjes met je mee te lopen.

Als de pup tijdens een wandeling trekt, dan sta je stil en kijk je naar de lucht. Je negeert de hond totaal. Zodra de spanning van de lijn af is, click je en loop je weer verder. De pup zal al snel begrijpen dat trekken geen zin heeft. Loopt hij netjes naast je met de lijn los, dan beloon je hem met aandacht, een knuffel of iets lekkers. Zo bouw je de oefening langzaam uit, net zolang totdat je hond altijd netjes naast je loopt zonder te trekken.